Itt igazság az egészségtelen félkész ételekről
2021. december 23. írta: Kornizzy

Itt igazság az egészségtelen félkész ételekről

Valószínűleg már tudod, hogy az úgy nevezett TV-vacsora (Tv-dinner) nem éppen egészséges mivoltáról híres. A fagyasztott félkész élelmiszerek gyorsak, egyszerűek és általában olcsók, de ritkán lehet ezekből az ételekből beszerezni a szükséges tápanyagokat .

are-frozen-meals-bad-hn1248-food-istock-527117467-sized.jpg

Elméletileg a legtöbb ember tudja is, hogy az ilyen étel nem a legegészségesebb választás, mivel mind tele van sóval, zsiradékkal, ízfokozókkal és még sorolhatnám. 

Ellentétben a fentebb leírtakkal, nem minden fagyasztott étel káros számodra és sok fagyasztott összetevő kulcsfontosságú lehet az egészséges étkezésedben. Ennek ellenére, ha nem tudod vagy nem nézed meg mit vásárolsz, súlyosan károsíthatod a szervezeted.

Az egészséges félkész ételeknek általában kicsit magasabbak az árai, de mivel lassan felszívódód szénhidrátokat, minőségi alapanyagokat tartalmaznak, tovább érzed magad jóllakotnak és a szervezeted is megkapja a számára nélkülözhetetlen és fontos tápanyagokat. 

Nincs mikród? 

Sokan azért kerülik a félkész ételeket, mert úgy gondolják, csak mikróban lehet őket elkészíteni, az pedig károsítja a tápanyagtartalmat. Egyrészt a mai, modern mikrohullámú sütők már nincsenek káros hatással az élelmiszerekre. Másrészt a gyorsfagyasztott élelmiszereket akár tüzhelyen vagy sütőben is el lehet készíteni.

Rossz véleménnyel vagy a mikróról? Olvasd el korábbi cikkünket!

Összeszedtük neked hogy melyek azok a félkész ételek amiket messzíről kerülj, hol trükközhetnek a gyártók és mi az amit mindig nézz meg egy terméken. 

111.jpg

Só só és só

A CDC szerint az általunk fogyasztott nátrium több mint 70%-a feldolgozott és elkészített élelmiszerekből, például fagyasztott ételekből származik. A túl sok nátrium fogyasztása megemelheti a vérnyomását, így megnövekszik a stroke és/vagy szívbetegség kockázata. Mindig nézd meg mennyi sót tartalmaz az adott étel. Legjobb a semennyit! 

Nem mindegy milyen olajat tartalmaz

Az American Heart Association szerint egyes fagyasztott élelmiszerek, különösen a fagyasztott pizza és más piték káros, részben hidrogénezett olajat tartalmaznak, ami komoly veszélyt jelenthet a szívére. Ellenőrizze a vásárolt fagyasztott élelmiszerek összetevőit, hogy elkerülje ezt az artériát eltömítő sorsot.

Adalékanyagok

Sok fagyasztott élelmiszer tartalmaz MSG-t, ami káros mellékhatásokkal járhat az arra érzékenyek számára. Egyes kutatások azt sugallják, hogy az adalékanyag fejfájást okozhat, megduzzadhat az uvulában, és az egész testet izzadhatja.

Szükséged van a kalóriákra

A legnépszerűbb fagyasztott ételek közül sok az alacsony kalóriatartalmú ételek, például a Lean Cuisines, amelyek jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a táplálkozási szakértők által ajánlott mennyiség. Ha nem kap elég energiát az ételből, akkor károsítja a testét. Ahogy Kimberly Gomer dietetikus mondja a U.S. News & World Report-nak: "A szervezet elkezdi feláldozni az izmokat, mivel anyagcsere szempontjából "drágább" a fenntartása. Tehát lefogy, majd megszakítja a diétát, és túl eszik."

veledszep_211122163635.jpg

Na de akkor hogyan válasszunk egészséges félkész ételt? Segítünk! 

  • Válasszon olyan ételeket, amelyek adagonként maximum 250 grammosak, vagy ügyelj arra, hogy egy adag mérete ekkora legyen.
  • Keress olyan ételeket, amelyek zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat, valamint sovány húst, halat vagy baromfit tartalmaznak. Ezek általában alacsonyabb kalóriatartalmúak, és több vitamint és ásványi anyagot, valamint rostot tartalmaznak, ami segít feltöltődni.
  • Ellenőrizd a tápanyag-elemzést
  • Ne felejtse el az "adagonkénti" értékeket nézni, és ne a "100 grammonkénti" értékeket.
  • Lehetőleg ne legyen benne mesterséges adalékanyag 
  • Figyelj, hogy mennyi hozzáadott só, cukor és zsiradék van benne. Legjobb ha semennyi! 
  • Figyelj a környezetre. Keresd a Hazaitermék vagy Magyartermék védjegyeket. 

 Az egészségtelen félkész ételek ideje lejárt. Egyre több cég fordúl a minőségi alapanyok felé. Emellett egyre több szabálynak kell megfelelniük az ilyen ételeknek. A vásárlók is egyre tudatosabb döntéseket hoznak és igyekeznek olyan termékeket választani amik egészségesek és táplálókat. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kornizzy.blog.hu/api/trackback/id/tr1616789712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása