A konzerv és fagyasztott zöldségek ugyanolyan egészségesek, mint a friss? A zöldségkonzerv egészségesebb, mint a fagyasztott zöldség, vagy a fagyasztott egészségesebb, mint a konzerv?
A Harvard T.H. Chan Népegészségügyi Iskola szerint, egy személynek naponta öt -tizenhárom adag gyümölcsre és zöldségre van szüksége. Mivel az emberek különböző formájúak és méretűek, ezért a szükséges mennyiség személyenként változik. Egy dolog azonban mindenki számára állandó marad. Az egészség megőrzéséhez sok gyümölcsre és zöldségre van szükség.
Sokféle módon lehet ezeket a gyümölcs- és zöldségadagokat beszerezni. Bár mindannyian szeretnénk egész évben friss zöldségeket szedni a kertünkből, a téli időjárás és a városi életmód megakadályozza, hogy ezt megtehessük. Tehát, amikor a zöldségeknek nincs szezonja, sokan a konzerv vagy fagyasztott fajták felé fordulnak.
De jól teszik-e ezt?
Friss vs fagyasztott
A kertben termett, majd leszedés után frissen elkészített zöltséget semmi sem tudja le taszítani a dobogó tetejéről, ha tápanyag tartalomról van szó. Bár kutatások azt mutatják, hogy a friss és fagyasztott termékek alapvetően táplálkozási szempontból egyenértékűek.
Sajnos a boltban vásárolt friss zöldségek már koránt sem olyan frissek mint amilyennek tünnek.
Azokat mind betakarították, teherautóra tették, és a boltba szállították, így ezek a zöldségek több naposok is lehetnek, mire a polcokra kerülnek és akár több hetesek is mire hazavisszük. Ahogy a termés elöregszik, úgy veszíti el a tápanyagtartalmát.
Általában a fagyasztott jobb, mint a boltban vásárolt friss zöldég és gyümölcs. Az érettség csúcsán fagyasztott termés több tápanyagot tartalmaz, mint a túl korán szedett, tartott és több ezer kilométeren át szállított termék.
A saját kertből származó termékek frisseségének megőrzésének is a legjobb módja a fagyasztás.
Konzerv vs fagyasztott
A fagyasztott és a konzerv zöldségeket általában a betakarítás után néhány órán belül feldolgozzák. Ez segít megőrizni a tápanyagokat, így a fagyasztott és konzerv zöldségek gyakran egészségesebbek lehetnek, mint a friss. Ezeket általában az érettség csúcsán szedik és dolgozzák fel, míg az élelmiszerboltból származó friss termékeket éretlen állapotban szedhették, még mielőtt kifejlesztették volna vitaminjaikat és ásványi anyagukat.
A konzerv hátránya, hogy zöldségeket alaposan megfőzik, mivel a gyártóknak gondoskodniuk kell arról, hogy az étekben ne legyen baktérium. Ez elpusztítja a tápanyagok java részét.
A konzerv gyümölcsökhöz és zöldségekhez általában cukrot vagy sót adnak hozzá Keressünk olyan elemeket, amelyeken azt írják, hogy „nincs só hozzáadva”, „nátriummentes” vagy „saját gyümölcslébe csomagolva”.
A hozzáadott cukor vagy só eltávolítása érdekében le is öblíthetjük. Ám a konzerv zöldségekből származó tápanyagok nagy része a folyadékban marad. Ha eltávolítjuk a konzerv zöldségeket levét, sok tápanyag elveszik. Ezzel szemben a fagyasztott zöldségekhez és gyümölcsökhöz nem adnak hozzá semmilyen adalékanyagot és tápanyagtartalma sem igazán veszik el a fagyasztás során.
Összeségében, ami a gyümölcs- és zöldségfogyasztást illeti, nincs rossz választás. Bármilyen gyümölcs vagy zöldség fogyasztása pozitívan hat az egéségre. Legyen az akár friss, fagyasztott vagy konzerv. De ha a maximumot szeretnénk kihozni étkezéseinkből, akkor a legjobb ha fagyasztott termékeket választunk.