Miért jó tízóraizni és uzsonnázni?
2021. szeptember 28. írta: Kornizzy

Miért jó tízóraizni és uzsonnázni?

A rendszeres, napi 4-5-szöri étkezés sokak számára lehetetlen küldetésnek tűnik. Úgy érezhetik, hogy ha ennyiszer ennének, akkor szinte az egész nap az evésről szólna, és hamar meg is híznának ennyi ételtől.
d78_6779.jpg

 

Valós ez a veszély?

Nem, mert valójában nem kell egész nap enni, sőt. A cél az, hogy a testedet az egyénileg és naponta változó szükségleteinek megfelelően, de mégis egyenletesen lásd el megfelelő mennyiségű energiával és a szükséges, nem energiát adó tápanyagokkal.

Klasszikus példa a testünket az autókhoz hasonlítani. Ha van autód, azt is rendszeresen megtankolod, és figyelsz, elegendő üzemanyag áll-e a rendelkezésedre. Ha kifogy a benzin, akkor megáll az autó. Ahogyan a tested is.

Bár akár napokig, akár hetekig is kibírod éhezéssel, de milyen áron? Ugyanez a helyzet, ha nem figyelsz a rendszeres étkezésre. A rendszertelen étrend is okozhatja, hogy túl hamar fáradsz el, vagy kedvtelen, motiválatlan vagy.

d78_7086.jpg

 

Az egyes trendek ugyan azt sugallják, hogy csak a nap meghatározott időszakában egyél, valójában nem mindenki számára jó megoldás az „időablakos” étkezés.

Ahogy az sem, ha a mindennapi rohanásban csak egy-két étkezésre jut időd, nem ülsz le rendesen enni, csak éppen bekapsz néhány falatot, vagy még azt sem, majd vacsorára szinte a rosszullétig belaksz. Lehet, hogy összességében nem is eszel így sokkal több energiát, de ettől mégis hízhatsz, vagy nehezebben tudod leadni a felesleges zsírpárnákat.

Mi a megoldás?

A nap során több kisebb étkezést tervezz be, és a három fő étkezés (reggeli, ebéd, vacsora) mellé iktass be egy-két kisebb étkezést is! Ezért is hívjuk kisétkezésnek a tízórait és az uzsonnát.

Sokkal jobb lesz a hangulatod, jobban bírod a munkát, könnyebben tudsz koncentrálni, megszűnik a délutáni kajakóma és nem tör rád hirtelen farkaséhség sem. Ez nem azt jelenti, hogy naponta 4-5 alkalommal terülj, terülj, asztalkám!-at kell varázsolnod magad elé.

20200608-150315-d78_6545.jpg

Mi legyen a tízórai vagy uzsonna?

Elegendő csak kis mennyiségű élelmiszert, ételt vagy akár csak italt enni, inni ilyenkor. Lehet ez egy kisebb szendvics, gyümölcsös joghurt, saláta, friss gyümölcs, rostdús keksz, olajos magvak, turmix, smoothie, vagy akár a mélyfagyasztott kukorica snack: a Kornizzy!

Érdemes ezeket a falatokat is előre megtervezni, mint az ebédet vagy vacsorát, mivel így nem eszel össze-vissza akármit, ami csak eléd kerül.

A választék végtelen, s ezáltal egy igen színes, változatos, örömteli étrendet tudsz kialakítani.

Neked mi a kedvenc tízóraid, uzsonnád? Írd meg kommentben

A bejegyzés trackback címe:

https://kornizzy.blog.hu/api/trackback/id/tr2016701762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása