Karácsony kukoricával?
2021. december 14. írta: Kornizzy

Karácsony kukoricával?

Az év legszebb ünnepe a családdal eltöltött percek mellett, valljuk be, a finom ételekről szól elsősorban.

20201205-114452-dsc-z6-5756_1.jpg

A hagyományos karácsonyi menünek ritkán része a kukorica, pedig mennyi mindent lehet belőle kihozni!

 

Nem viccelünk!

 

Sokan imádunk sütni és vannak, akik pedig már csak a késztermékekkel találkoznak, de egy dolog közös a két csoportban: a Szenteste után is a pihenés szerves része marad a sütievés. Nem akarunk pazarolni – főleg, ha magunk dolgoztunk vele, na meg nagyon finomak is az édességek, de a téli szünet végére már a fülünkön jön ki a bejgli.

Ki mondja, hogy nem lehet változtatni?

Ha az édes ízvilágról nem is akarunk lemondani az ünnep részeként, lehet más alternatívákat keresni. A Kornizzy karamellás íze tökéletes választás és csak elő kell kapni a fagyasztóból! (Már, ha bekészítettük jó előre.)

 

 

Zserbó (4 szelet: 200g)

Karamellás Kornizzy (1 doboz: 200 g)

Energia

408 kcal

248 kcal

Fehérje

6,4

11

Zsír

18

1,6

Szénhidrát

55,2

46

Ebből cukor

33,2

18,8

Rost

2,8

3,2

 

 Karamellás ízről lévén szó, a szénhidrát- és cukortartalma magasabb, mint a többi változaté, de alulmarad a zserbóhoz képest és energiatartalma jóval kevesebb, mint egy átlagos adag süteménynek. Egy étkezés akkor jó, ha a gyors mellett lassan felszívódó szénhidrátokat is tartalmaz, a kukorica magas keményítő- és rosttartalma miatt tudja ezt biztosítani.

veledszep_211122165135.JPG

A hagyományos karácsonyi ételek nagyja rostszegény (például: halászlé fehér kenyérrel, sültek, köretek, mézeskalács stb.) ezek pedig a bélműködést kevésbé támogatják. A kukorica viszont igen! A vízben nem oldódó rostok (cellulóz, hemicellulóz és lignin), amikben a kukorica bővelkedik, megkötik a káros anyagokat, növelik a béltartalom térfogatát, gyorsítják a táplálék bélcsatornán keresztül történő áthaladását, és ezzel megkönnyítik a rendszeres mosdólátogatást és éhségérzetet csökkentő, „laktató” hatása miatt a kukorica is segíthet a fogyásban is.

Mi a helyzet a “szeretet ünnepén” a szívünkkel?

Az édességek mellett jellemzőek a karácsonyi időszakban az erősen fűszeres, sós, zsíros ételek. A só nátriumtartalma túlzott mennyiségű fogyasztás esetén képes megemelni a vérnyomást, ezzel növelve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. A kálium a nátrium hatásával ellentétes, ezért fontos, hogy a két ásványi anyag beviteli mennyisége egyensúlyban legyen. A Kornizzy segíthet az egyensúly fenntartásában, mert fő alapanyaga, a kukorica, gazdag káliumban.

Vega a családban?

A magyar ember húst eszik hússal, főleg ünnepek idején. Egy vegetariánus, netán vegán elfogadása is nehéz lehet egy hagyományosan táplálkozó családban, külön neki főzni pedig az ismeretek hiánya miatt is megvalósíthatatlan néha. Ilyenkor szegény vendégnek a köretek jutnak...

veledszep_211122164127-2.JPG

 

Ahhoz, hogy egy vegetariánus is jóllakjon és megfelelő tápanyag-összetételű ételt tehessünk elé az asztalra, figyelni kell a fehérjetartalomra is.  A kukorica jó növényi fehérjeforrás: 4,7 g növényi fehérjét tartalmaz 100 grammban és fagyasztva készül, így a vitamin- és ásványianyag-tartalma is közel azonos, mint a nyers kukoricáé. Kiemelendő a magnézium, kalcium és több B-vitamin tartalma is, de még C-vitamint is tartalmaz.

Mi a helyzet, ha gluténérzékeny vendéget várunk?

Ha mi magunk nem vagyunk gluténérzékenyek, szinte biztos, hogy nem tudunk a saját konyhánkban, a saját eszközeinkkel gluténmentesen főzni, mert ahhoz különleges körülményekre és külön eszközökre van szükség. Előfordulhat, hogy cöliákiás (gluténérzékeny/ lisztérzékeny) vendég érkezik – ekkor életmentő egy biztonságos nasi/ készétel. Egyrészt megspóroljuk vele a fáradalmakat, másrészt olyan ételt tudunk a vendég elé tenni, ami finom és fehérjeforrásokat is tartalmaz.

Ha pedig már tényleg elegünk lenne az édes ízből: lapuljon a fagyasztóban sajtos, zöldfűszeres és csirkés-sajtos Kornizzy.

A bejegyzés trackback címe:

https://kornizzy.blog.hu/api/trackback/id/tr5716783604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása