Cukorral tanítani a gyereket az egészséges életmódra?
2022. február 23. írta: Kornizzy

Cukorral tanítani a gyereket az egészséges életmódra?

Gyerekkoromban nagyon szerettem a húsvétot. Minden húsvétkor a családunk összegyűlik, a felnőttek grilleznek, a gyerekek pedig a húsvéti nyuszi által a kertben elrejtett édességeket gyűjtögette. 

beautiful-child-having-breakfast-home.jpg

Ez nem egy újabb, hogyan tegyük egészségesebbé a húsvétot cikk lesz! Amelyben arra biztatom a szülőket, hogy édesség helyett játékokat adjanak, vagy, hogy kobozzák el az ujjongva begyűjtött zsákmány nagy részét. 

Nem akarom, hogy az édességet és a csokoládét bűntudat melegágyává tenni. Ehelyett minden napnak arról kell szólnia, hogy a szülők példaképként tevékenykedjenek, hogy megtanítsák a gyerekeket egészséges kapcsolat kialakítására az étellel.

Ahelyett, hogy a húsvétot és az egyéb édességekkel teli ünnepeket egészségessé próbálnánk tenni, olyan gyerekeket kell nevelnünk, akik szívesen esznek különféle tápláló ételeket egész évben, és tudják, hogyan kell enni, ha éhesek, és abbahagyják, ha jóllaknak. Így megtanulhatnak kiegyensúlyozottan étkezni. 

A szülőknek/gondozóknak és a gyerekeknek más-más szerepük van a táplálkozási kapcsolatban. A szülők példaképek: Ők felelősek az ételek megválasztásáért és elkészítéséért, annak eldöntéséért, hogy mikor és hol fogyasszák el az ételeket és uzsonnákat, megtanítsák a modort és az étkezések kellemessé tételét.

1_little-girl-eating-vegetables.jpg

A gyerekek feladata eldönteni, hogy mennyit egyenek a felszolgált ételből. És ha valami nem tetszik nekik, vagy nem éhesek, mondhatják, hogy „nem köszönöm” – ez az ő döntésük, mert jobban ismerik az étvágyukat, mint a szüleik. Valószínűleg ezen megdöbbentél, ugye? A szülők gyakran mondják a gyerekeknek: „Fejezd be a brokkolit” vagy „Egyél meg mindent a tányérról, hogy desszertet kapj”. De ez nem a szülők szerepe.

Ideális esetben hozzáértő evőket nevelnek, akik a testüknek megfelelő mennyiségű ételt fogyasztanak, és ez magában foglalhatja a finomságokat is. És amikor a szülők kiszámítható étkezési és uzsonnás szerkezetet dolgoznak ki a gyerekek számára, akkor könnyebben eligazodnak az édességekkel teli ünnepeken.

A tanulmányok azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen hozzáférnek édességhez és finomságokhoz, általában mérsékelten eszik azokat, míg azok a gyerekek, akik tiltott ételként ismerik fel őket, hajlamosak teletömni magukat, ha édességhez jutnak, még akkor is, ha nem éhesek.

veledszep_211122150351-2.JPG

Ezért amikor a gyerek édességet követel tőlünk adjuk meg neki. Adjunk neki bártan bármikor, almát, banánt, epret, kukoricát, mogyorókrémet. Vagy egészséges előre csomagolt ételeket mint a Kornizzy. Tanulja meg, hogy nem csak a cukorka az egyetlen édesség forrás. De ne vonjuk meg tőle az édességeket sem, ha arra kerül az sor. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kornizzy.blog.hu/api/trackback/id/tr1416808960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása