Káros-e az egészségre a mikrióhullámú sütő?
2021. október 25. írta: Kornizzy

Káros-e az egészségre a mikrióhullámú sütő?

A konyha alap felszereltségéhez tartozik a mikrohullámú sütő.  Az általa kínált kényelem tagadhatatlan. De a széles körben elterjedt használata és kiváló biztonsági eredményei ellenére, még mindig sokan úgy gondolják, hogy az ételek ilyen módon történő főzése valamilyen módon kevésbé egészségessé teszi azokat. 

20200608-145624-d78_6322.jpg

Hogyan működik a mikrohullámú főzés

A mikrohullámú sütők működésének megértése segíthet tisztázni a választ. A mikrohullámú sütők a rádióhullámokhoz hasonló, de rövidebb energiahullámok felhasználásával készítik el az ételeket. Ezek a hullámok rendkívül szelektívek, elsősorban a vizet és más olyan molekulákat érintenek, amelyek elektromosan aszimmetrikusak – az egyik vége pozitív, a másik pedig negatív töltésű. A mikrohullámok hatására ezek a molekulák rezegnek, és gyorsan termikus (hő) energiát építenek fel, ezáltal felmelegszik. 

Az a fajta sugárzás, amelyet a mikrohullámú sütők az étel melegítésére használnak, nem veszélyes és lehetetlen az ételt „radioaktívvá” tenni mikrohullámú sütővel!

Biztonságosak a mikrohullámú sütők az étel elkészítéséhez?

Néhány tápanyag lebomlik, ha hőnek van kitéve, akár mikrohullámú sütőből, akár hagyományos főzésből származik. A legjobb példa talán a C-vitamin. Mindenki tudja, hogy főzés hatására radikálisan lecsökken mennyisége.  De mivel a mikrohullámú főzési idő rövidebb, a mikrohullámú sütőben való főzés jobban megőrzi a C-vitamint és más tápanyagokat, amelyek melegítés közben lebomlanak.

stepan-kulyk-a2nf2xi87qa-unsplash.jpg

Ami a zöldségeket illeti, a vízben való főzés megfosztja őket tápértékük némelyikétől, mert a tápanyagok kiszivárognak a főzővízbe. Így ha csak nem levest csinálunk, sajnos a vitaminok java része a lefolyóban végzi. Például a főtt kukoricát legalább 15-20 percig kell főzni. Ami alatt sajnos sokat veszít a tápanyagtartalmából. Míg mikróhullámú sütőben mindössze 3 perc alatt kész van!

De párolni is sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehet a zöldségeket mikrohullámú sütőben mint a tűzhelyen.

A mikrohullámok károsak az egészségre?

A főzési mód amely a legjobban megtartja a tápanyagokat, az az ami a legrövidebb ideig melegíti az ételt, ami által a leggyorsabban fő meg az adott étel és a lehető legkevesebb folyadékot használja fel. A mikrohullámú sütő megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A mikrohullámú sütő kis mennyiségű vízzel történő használata lényegében belülről kifelé párolja az ételt. Ezáltal a megfőtt étel több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint szinte bármely más főzési módszerrel készített étel. Ez azt mutatja, hogy a mikrohullámú sütővel készített ételek valóban egészségesek.

p08kqzh7.jpg

A zöldségek - bármilyen módon is készítik őket - jót tesznek, és a legtöbben nem eszünk eleget belőlük.

Összességében, a mikrohullámú sütő a tervezés csodája, a kényelem csodája és táplálkozási szempontból is előnyös. Tehát ne higgyünk az olyan szalagcímeknek mint: "A mikrohullámok radioaktívvá teszik az ételt, és mérgező sugárzást bocsátanak ki" vagy a "A mikrohullámok elpusztítják az élelmiszerek tápanyagait".

Mert, az alapfizika és a több évtizedes kutatások mást mutatnak. Valójában a mikrohullámú sütő biztonságos, gyors és kényelmes módja az étel melegítésének. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kornizzy.blog.hu/api/trackback/id/tr4116730670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása